Friday, November 23, 2012

Θα γυρίσει ο τροχός, θα γαμήσει κι ο φτωχός





Το ξέρω ότι έχω υποσχεθεί καυτές κόρπορειτ ιστορίες, αλλά προς το παρόν είμαι υπό διάλυση (δεν είναι κι εύκολο πράγμα να κωλοβαράς επί ενάμιση χρόνο και ξαφνικά να σε φυτέψουν μέσα σε πολυεθνική και να δουλεύεις δέκα ώρες τη μέρα), άσε που όλη μέρα γράφω οπότε όταν γυρίσω σπίτι δεν θέλω να δω ούτε την οθόνη που λέει τους ορόφους στο ασανσέρ (ντίτζιταλ βεβαίως βεβαίως, όχι παίζουμε).

 Αλλά θα σου πω τι έμαθα προσφάτως να σοκαριστείς.

Το κτίριο όπου δουλεύω είναι ένα τεράααααστιο δεκαόροφο συγκρότημα που φιλοξενεί διάφορες εταιρείες μύδια (media). Όοοοοοολα αυτά τα γραφεία, πρέπει φυσικώς να καθαρίζονται.

Μέχρι προσφάτως είχαμε τρεις (3) καθαριστές. Ινδούς-Πακιστανούς. Βάζω σλας διότι δεν τους ξεχωρίζω, να με συγχωρήσουν οι φίλοι Ινδο-πακιστανοί, αλλά ας τους βάλω κι εγώ δίπλα δίπλα έναν Γερμανό και έναν Αυστριακό κι άμα τους ξεχωρίσουν να με χέσουνε.


Λοιπόν έλεγα, το μεγαθήριο αυτό καθαριζόταν μέχρι προσφάτως από 3 ανθρώπους. Αλλά η διεύθυνση του κτιρίου θεώρησε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός καθαριστών ήτο περιττός, έλα τώρα που θέλουμε και ολόκληρο στόλο για ένα δεκαόροφο κτιριάκι που καλύπτει πέντε οικοδομικά τετράγωνα, και πετάμε τόσο εκατομμύρια τσάμπα και βερεσέ, οπότε τους μείωσε σε έναν (1).

Ένας (1) άνθρωπος, λοιπόν, είναι πλέον υπεύθυνος να καθαρίζει μια επιφάνεια όσο η βουλή κάθε μέρα. Ξεκινά δουλειά στις 7 το πρωί. Κατά τις 7.30 το βράδυ έρχεται στο γραφείο μου να αδειάσει το καλαθάκι με τα σκουπίδια, που σημαίνει ότι κοντεύει να τελειώσει τη δουλειά, αφού το γραφείο μου βρίσκεται στον 10ο όροφο.

Δουλεύει 11 μήνες το χρόνο, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (χωρίς ρεπό), για πάνω από 12 ώρες τη μέρα. Αλλά όλη αυτή η ταλαιπωρία αξίζει, γιατί αμείβεται αδρά. Μισθός: 160 ευρώ.

Πάμε πάλι, λοιπόν, για να το πιάσεις. 11 μήνες το χρόνο, 7 μέρες τη βδομάδα, 12-14 ώρες τη μέρα, μισθός 160 ευρώ. Σε μια χώρα, μπάι δε γουέι, που εμένα με λυπούνται που παίρνω 1900 ευρώ –διότι κανονικά θα έπρεπε να παίρνω γύρω στις 3.000-4.000, τέτοιοι είναι οι μισθοί των δυτικών και των ντόπιων εδώ -δε μιλάμε για ανώτερα στελέχη φυσικά.

Μάθε επίσης ότι αν, ας πούμε, εγώ που είμαι δυτική πιάσω μια δουλειά και μια Φιλιππινέζα ή μια Ινδή με τα ίδια ακριβώς προσόντα πιάσουν την ίδια ακριβώς θέση, θα παίρνουν από μισά έως ένα τρίτο λιγότερο λεφτά από μένα. 

Το ‘πιασες? Μη μου αρχίσει κανείς τις μαλακίες «ναι αλλά στη χώρα του αυτά τα λεφτά είναι μια περιουσία» γιατί δεν είναι στη χώρα του, είναι σε μια χώρα ακριβή που ζει σε δύο ταχύτητες, μία για τους προνομιούχους και μία για τους λιγότερο ανθρώπους, που δεν ζουν, απλά περιμένουν να πεθάνουν.

Δεν θα αναφερθώ καν στις υπηρέτριες που βιάζουν, ή τις σπάνε στο ξύλο για παραδειγματισμό και δεν τρέχει κάστανο. Φαντάσου ότι πλέον το κράτος προσπαθεί να φέρνει μόνο μουσουλμάνες υπηρέτριες μπας και σταματήσουν να τις βιάζουν.

Πάρε τώρα και μια φωτογραφία από ένα σπίτι όπου "φιλοξενούνται" οι εργάτες στο φαντασμαγορικό υπερπλούσιο Αμπού Ντάμπι, έτσι για να καταλάβεις πώς χτίζονται οι υπερδυνάμεις.




Η ανθρωπότητα είναι μια μαλακία και μισή.

19 comments:

Heliotypon said...

Γιατί, μήπως ξεχωρίζονται μεταξύ τους Γερμανοί/Αυστριακοί; Μόνο αν μιλήσουν τους προδίδει η προφορά...

VAD said...

Από πού φευγουν και πού πανε να βρουν τον παραδεισο οι έρμοι οι άνθρωποι!Να σκεφτεις ότι Μπαγκλαντεσιανοί ερχονταν να βρουν την τυχη τους στο Σουδάν!
Επιμυθιο,γυρω μας και σ΄όλη τη Γη χάλια ανείπωτα κι εμεις αδιόρθωτοι,στην κοσμάρα μας...

Astero said...

@ heliotypon
Καλά ρε άνθρωπε, από όλο το ποστ αυτό βρήκες να σχολιάσεις?!! ;Ρ

Astero said...

@VAD
Εσύ τα έχεις δει κι από κοντά, με καταλαβαίνεις καλύτερα... Δεν μπορώ να τη συνηθίσω αυτή την αδικία με τίποτα.

Αλλά είπαμε, το σημαντικό είναι το άτομο να παράγει οικονομική αξία και να είναι τα κράτη πλούσια, όχι οι άνθρωποι ευτυχισμένοι.

Όταν αντιμετωπίζεις τη ζωή σαν πολυεθνική αυτά είναι τα αποτελέσματα.

gerasimos said...
This comment has been removed by the author.
Memaria said...

Τι να πω..θα συμφωνήσω με την τελευταία σου πρόταση...η ανθρωπότητα είναι μια μαλακία και μισή...και είναι και η εποχή που θα ξεπροβάλλουν οι φιλάνθρωποι πίσω από τις σκασμένες τους από το φαΐ κοιλιές για να δώσουν ένα κουλούρι στον πεινασμένο και να κάνουν τάχα το χρέος τους, τη στιγμή που τον πληρώνουν μισό κουλούρι για να καθαρίσει τις βρωμιές τους..
Η αδικία και η υποκρισία καλά κρατούν στη γαμημένη ανθρωπότητα...
Καλή Κυριακή!!

Astero said...

Αυτό ακριβώς Μαράκι...

Η Κυριακή μπάι δε γουέι για μένα είναι σαν Δευτέρα, δουλεύουμε Κυριακή με Πέμπτη εδώ εις τας μέσας ανατολάς, μη και δεν είμαστε ανάποδοι σε κάτι και πάθουμε τίποτις!

Καλή Κυριακή ενιγουέι!

Tremens said...

Και μετά τρέχει η μούμια καλής θελήσεως από δω κι από κει σε εκδηλώσεις και οι πριγκηπέσσες οι Αβραβίδες και οι ηθοποιές και οι τραγουδιστάδες και εκδηλώνονται στην Unesco και στα γκαλά της και τους βλέπουμε στις ειδήσεις του Mega και χαιρόμεθα αμφότεροι και τι ωραία που περνάνε και λύνουν τα προβλήματα...

η ανθρωπότητα είναι μια μαλακία και μισή

νομίζω ότι είναι από τα πιο σοφά λόγια που έχω διαβάσει ποτέ...

Astero said...

Τρεμενσάκο άι λοβ γιου.

koulpa said...

ax αστέρω μ αγαπημένη.. κι εδώ δεν τα είδαμε στις αγροτικές περιοχές.. χειρότερα κι από τη φωτογραφία.. σε χάρτινα καταλήματα με νάυλον και ένα πιάτο φαί.. κι όταν τελειώσει η συγκομηδή.. τους ενοχλεί κι η ύπαρξή τους τους αυτόχθωνες.. :(
αχ.. εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι κατά ένα ποσοστό για τον κόσμο και τη μαλακία του;.. :) :)
καλησπέραααα :) :)

Astero said...

Ναι μωρέ Κουλπάκο, δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα πάντα, αλλά αυτόν τον παραλογισμό του ανθρώπου, αυτή την αδικία, δεν μπορώ να τα καταπιώ, με κάνουν πολύ απαισιόδοξη για το μέλλον. Εξ'ου και το συμπέρασμα περί ανθρωπότητας στο τέλος.

Καλησπέρες μπακ του γιου!

Heliotypon said...

Μα γιατί εκπλήσσεσαι; Δεν σου άφησα σχόλιο για τα άλλα, γιατί είναι φυσιολογικά πράγματα. Τι να τα κάνει ο Ινδός, ο Πακιστανός, ο Φιλιπίνος, τα πολλά λεφτά; Αφού πολλές ανάγκες δεν έχει; Τι να το κάνει το πολύ φαγητό, π.χ.; Να βαρύνει και να μην μπορεί να καθαρίσει; Να αγοράσει τηλεόραση και να βλέπει τίποτε Χατζηνικολάου ή Πρετεντέρηδες σε ισλαμική βερσιόν και να παθαίνει ψυχοπλάκωμα; Μα, ακόμη, αφού έχουν συνηθίσει στο στριμωξίδι και νοιώθουν πιο άνετα να κοιμούνται αγκαλιασμένοι με τους συμπατριώτες τους, παρά μόνοι τους, γιατί να έχουν δικό τους δωμάτιο; Και γιατι ν'αγοράσει, π.χ. σαπούνι; Προς τι; να το βάλει διακοσμητικό στο coffee table; Ν' αγοράσει ρούχα; Μα έχει, δεν χρειάζεται κι άλλα για να ζει μέσα στη χλιδή και στα σινιέ. Μα τι ανάγκες έχει ένας τριτοκοσμικός, τέλος πάντων; Ο δυτικός μάλιστα. Αυτός έχει γνήσιες ανάγκες, χώρια που αν τον στριμώξεις και λάχει κι είναι π.χ. αμερικανός υπήκοος μπορεί να σου μπουμπουνίσει ο πρόεδρός του μερικές "έξυπνες" μπόμπες να σου βρίσκονται!

Άιναφετς said...

Astero μου καλή...αχ!
Ναι υπάρχει και πάντα υπήρχε αδικία στο κόσμο και είναι κάτι που με βασανίζει και πάντα με βασάνιζε και πάνω απ΄όλα με βασανίζει ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα, το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι όπως με την ιστορία του σπουργιτιού που με το ράμφος του κουβαλούσε νερό να σβήσει μια πυρκαγιά χιλιομέτρων...και όταν τα άλλα ζώα τον ρώτησαν αν τρελάθηκε αυτό απάντησε: "Κάνω αυτό΄που μου αναλογεί", έτσι και εμείς τηρουμένων των αναλογιών να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί...
ΑΦιλία καρδιάς! ;-)

Astero said...

Ακριβώς αυτό μαγισσούλα μου, αυτό που μας αναλογεί. Αλλά ρε γαμώτο οι περισσότεροι ούτε αυτό δεν κάνουν, αυτό είναι που με απογοητεύει πάνω απ' όλα...

Άιναφετς said...

Από καιρό τώρα, επειδή δεν περιμένω τίποτα από κανένα, έχω πάψει να κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι, αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι να είμαι η ίδια ειλικρινής απέναντι στον εαυτό μου...και να κάνω αυτό που μου αναλογεί, με όποιες δυνάμεις διαθέτω...
ΑΦιλάκι τρυφερό!

Μαίρη (Ginger) said...

Να δεις που σε πολυ λιγο καιρο πολλοι δικοί μας θα ζηλεύουν τον Ινδο-Πακιστανικό μισθό του Αμπου Νταμπίου γιατί απλά όπως ακού ο ένας μετά τον άλλον χάνουν τη δουλειά τους. Από την άλλη οι νέοι προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με κάθε τρόπο και να κάνουν οικογένεια με κάθε τρόπο. Πάντως νομίζω ότι κανείς δεν κρατάει με το ζόρι αυτούς του σύγχρονους σκλάβους σε μια τετοια χώρα. Προφανώς στη χώρα τους ή ζουσαν χειροτερα ή είναι καταζητούμενοι και έχουν δραπετεύσει. Δεν υπάρχει άλλη λογική. Φιλενάδα να σε ρωτησω κάτι προσωπικο που ξέρω δε θα μου απαντήσεις και καλά θα κανεις> αφου σε μια δυτική θα έδιναν για την ίδια δουλειά 3-4000 εσύ γιατί "τους ζήτησες" μόνο 1900? Φιλάκια αστεράκι μου και περιμενω με ανυπομονησια οποτε εχεις λιγη διαθεση και εισαι ξεκουραστη να μας ανεβαζεις τις υπέροχες περιγραφές σου.

Astero said...

Άντε καλέ που δεν θα σου απαντήσω, εδώ είπα δημόσια πόσα παίρνω ;)

Δεν ζήτησα 1900, αυτά είχαν να μου δώσουν, είναι τέλος χρονιάς και δεν υπήρχε μπάτζετ για τη θέση μου (πολυεθνικές βλακείες, αλλά ένεκα που είχα ανάγκη). Υποτίθεται ότι μετά το Γενάρη θα μου αυξήσουν το μισθό. Να δούμε. Θα ενημερώσω για να το γιορτάσουμε!

Anonymous said...

Θλιβερός ο κόσμος Αστέρω, θλιβερός.


Και αν έχει προοδεύσει ανά τις χιλιετίες, μόνο επιλεκτικά και αφόρητα αργά....

την καλημέρα μου, καλό Δεκέμβρη
( ωστόσο).

Astero said...

Καλό μήνα Ειρήνη, και καλά κουράγια!

Τι να πω, έχω αρχίσει να γίνομαι εντελώς απαισιόδοξη σχετικά με το μέλλον της ανθρωπότητας. Απαισιόδοξη για του άλλους δηλαδή, γιατί -για 'μένα- είμαι απλά ρεαλίστρια!