Thursday, March 22, 2007

300 πουλάκια κάθονταν


Επειδή ουδέποτε είχα πρόβλημα με το εμπορικό σινεμά (καλός ο Αντονιόνι, αλλά και λίγο Χόλιγουντ δεν βλάπτει) και επειδή είμαι και νούμερο μεγάλο και θέλω να έχω άποψη επί παντός επιστητού, έτρεξα κι εγώ στο σινεμά, να δω επιτέλους αυτούς τους 300, που συζητά όλος ο κόσμος. Μπήκα, λοιπόν, στο σινεμά-εμπορικό-φαγοποτείο-μπαρ ορθίων-πολυκατάστημα, εφοδιάστηκα με ένα
ποπ-κορν επικών διαστάσεων (προς τιμήν της ταινίας), έκλεισα το κινητό (υπαινικτικό σχόλιο για τους βλάχους που δεν καταλαβαίνουν ότι ουδείς ενδιαφέρεται να ακούσει το τελευταίο του Χατζηγιάννη σε βερσιόν ρινγκτόουν εν μέσω προβολής) και αφοσιώθηκα στη μεγάλη οθόνη.



Και τώρα, έχω άποψη και μπορώ με μεγάλη μου χαρά να καταθέσω μία μεγαλοπρεπή τούρτα στα μούτρα όσων έχουν λυσσάξει να διαμαρτύρονται περί «ασέβειας προς την ελληνική ιστορία», «παραποίησης των ιστορικών στοιχείων» και λοιπές κουλτουροασυναρτησίες.

Λοιπόν, έχω να δηλώσω:

1. Η ταινία μου άρεσε πολύ. Επίσης με έπιασε ένα Σπαρτιάτικο άλλο πράγμα, βγήκαμε έξω απ’το σινεμά και ήθελα να πλακώσω τον κολλητό μου. Με την καλή έννοια…

2. Δεν μπορώ να ακούω αηδείες περί ιστορικών στοιχείων κτλ, απ’ όλους τους έξυπνους, που ανάθεμα κι αν ξέρουν κατά πού πέφτει η Σπάρτη. Άσε που σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες περί αρχαίας Ελλάδας, ήταν μια χαρά ακριβή τα ιστορικά στοιχεία. Εδώ είδαμε νίντζα και Άγιο Βασίλη στον Ηρακλή και τη Ζίνα, ο Εφιάλτης που ήτανε καμπούρης μας πείραξε.
Και αν είχε και καμιά υπερβολή παραπάνω, χολιγουντιανή ταινία είναι, όχι ντοκιμαντέρ του BBC. Επίσης μου άρεσε πολύ ο Ξέρξης, που ήταν εντελώς kinky, και η ατμόσφαιρα της ταινίας που ήταν σκοτεινή και καρτουνίστικη. Όσο για τους κοιλιακούς των 300, τα συγχαρητήριά μου στο σκηνοθέτη, και εις άλλα με υγεία!

3. Μ’ αρέσει που παρεξηγήθηκε η Ελληνότητα ορισμένων που προφέρανε το Λεωνίδα «Λεονάιντα». Ενώ με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Έλληνες Καρτέσιο, Λόρδο Βύρων, Βοναπάρτη, Ιωάννα της Λωραίνης, κτλ, δεν υπάρχει ουδέν πρόβλημα. Το «ι» που έγινε «άι» μας μάρανε.

4. Θίχτηκαν, ορισμένοι, επειδή η ταινία παρουσιάζει τους Έλληνες ως αιμοσταγείς και βαρβάρους. Διότι, ως γνωστόν, στην αρχαία Σπάρτη που βλέπανε μωρό «ελαττωματικό» και το φουντάρανε απ’ το γκρεμό ήταν πολύ καθώς πρέπει. Επίσης, όταν οι 300 τσάκισαν ολόκληρο στρατό, ο Λεωνίδας, προφανώς, πριν τη μάχη δεν γκάριζε «φάτε τους π…δες», αλλά κάτι σαν «Αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες, απόψε, εδώ, στα στενά των Θερμοπυλών, θα ζητούσα τη συμμετοχή σας δια να αποθαρρύνομεν τα εχθρικά στρατεύματα, πάντα με το πνεύμα, την ευγένεια και την ανωτερότητα που μας διακρίνει. Ευχαριστώ».

5. Όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται ότι εθίγη το Ελληνικόν ήθος, σε ποια Ελλάδα ακριβώς ζουν; Που αν οι 300 στα στενά των Θερμοπυλών είχαν το μένος της γιαγιάς-κομάντο όταν προσπαθεί να μπει σε λεωφορείο ή του αθάνατου Ελληνάρα όταν στέκεται σε ουρά τράπεζας ή ΙΚΑ, θα τους είχαν φάει λάχανο τους Πέρσες from day one.

Αυτά είχα να δηλώσω. Και τους 300 θα τους κατεβάσω και στο λαπτόπ, για να κάνω προβολή κατ’ ιδίαν πριν πάω στο γραφείο, όταν θέλω να ζητήσω κάτι απ’το μπος…

11 comments:

a_lexia said...

Κατ' αρχάς εύγε. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε. Ασε που, μεταξύ μας, στους περισσότερους άρεσε επειδή ήθελαν να τη σπάσουν αφενός στους γνωστούς άγνωστους κριτικούς κινηματογράφου και αφετέρου σε όλους τους γραφικούς που αρέσκονται να διυλίζουν τον κώνωπα...

Θα ήθελα επίσης να "καταθέσω" ότι παρά το γεγονός ότι η σκούφια μου κρατάει περισσότερο από τον "kinky" Πέρση και λιγότερο από τον και γ**ώ Leonida (LeonAeda), δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή προσβεβλημένη.

Γι' αυτό λοιπόν Αστέρα μου μπορείς να πεις ένα τεράστο "Ai" σε όλους όσοι προτιμούν να «θίγονται» από το να παρακολουθούν και να κάνουν κριτική σε ένα νέο είδος κινηματογράφου.

Αν υποθέσουμε ότι ο σκηνοθέτης τα είχε πιάσει για να κάνει προπαγάνδα (γιατί το άκουσα κ’ αυτό…), πιθανότερα θύματα είναι οι "μονίμως θιγμένοι δογματικοί".

Astero said...

Θενκσ, θενκς...

Εγώ το έχω πει προ πολλού το "άι", αλλά ποιος μ'ακούει, Αλέκο μου...

Κοινότητα Εκάλης said...

Ενα στοιχειο...ειναι η μονη ταινια που εχει τους σπαρτιατες να πολεμανε διχως περιβολη, γιατι ως το 400 μ.χ. ετσι πολεμαγαν, διχως περιφραξεις και ιστοριες.

Μου αρεσε γιατι ειχε λεξεις οπως freedom k submission που ειναι χρησιμες σε μια χωρα που πολλοι νομιζουν οτι το ισλαμ ειναι αγιο και οτι οι ταλεπμαν ειναι καλα παιδια.

το submission moy paei pros ton dolofini8enta apo islamofasista skino8eth Theo van Gogh, pou h tainia tou legotan episis submission.

h tenia edo

http://video.google.com/videoplay?docid=5484056581627032042

Astero said...

Οι λέξεις freedom και submission μάλλον έχουν χάσει το νόημά τους σήμερα. Έχουμε μπερδευτεί με τη γιαλαντζί ελευθερία της κατά τα άλλα δημοκρατικής Δύσης.

Ποιος νομίζει καλέ ότι το Ισλάμ είναι άγιο? Έχουμε φτάσει σε τέτοια κατάντια και δεν το αντελήφθην?!

Αν και τουλάχιστον το Ισλάμ δεν κρύβεται πίσω από δήθεν "ελευθερίες" και "δημοκρατικές διαδικασίες".
Εμείς επιμένουμε να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.

Θενκς για το link, στο εξωτερικό είχε γίνει μεγάλο θέμα η δολοφονία του Theo van Gogh, εδώ δεν ξέρω, έλειπα τότε.

Κοινότητα Εκάλης said...

Ποιος νομίζει καλέ ότι το Ισλάμ είναι άγιο? Έχουμε φτάσει σε τέτοια κατάντια και δεν το αντελήφθην?!


polla ellinika media k dexia k aristera einai filo-aravika k dekara den dinoun gia thn jihad, thn dhimmi k thn efarmogi tis sharia..

ena na 3ereis..h ellada einai h monadikh xwra ston eley8ero kosmo pou efarmozetai h sharia giati papades k imamides ta exoun vrei.

ktipa sto google sharia + greece k diavase na frikareis. poses ginekes xanoun ta paidia tous sthn 8raki log sharia k th e3eytelismo travane

Astero said...

Φαντάσου ότι ζούσα σε χώρα της Μέσης Ανατολής και εκεί δεν εφαρμοζόταν η Σαρία..

Μεγάλη χώρα η Ελλάδα...

Κοινότητα Εκάλης said...

για ποια χώρα λες. απο οσο ξεωρ μονο η τυνισια, τουρκια και μερικες αλλες δεν την εφαρμοζουν αλλα ξερεις..αλλο τι ισχυει νομικα και αλλο τι γινεται στην πραξη, αν πας Ν.Α. Τουρκία η σαρια μπορει να μην ισχυει αλλα εφαρμοζεται κανονικα, ως και πολυγαμιες γινονται.

Astero said...

Οι πολυγαμίες άλλο θέμα... Ήμουν στο Μπαχρέιν. Και η σαρία δεν εφαρμοζόταν ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά.
Στη Σαουδική Αραβία, βέβαια, που είναι απέναντι, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα απ' ότι φανταζόμαστε...

Κοινότητα Εκάλης said...

ειχα συγκατοικο απο το μπαχρειν, μπορει επισημα να μην εχουν ισλαμικο δικαστηριο αλλα η παραδοση εχει μεινει

Astero said...

Όχι καλέ, σας διαβεβαιώ! Πριν από δύο μήνες επέστρεψα και ήμουν εκεί ενάμιση χρόνο. Πολλά μουσουλμανικά κουσούρια είχαν, όχι όμως σαρία.

Το συγκάτοικο μπορεί και να τον ξέρω. Διότι μιλάμε για χώρα σε μέγεθος στρουμφοχωριού...

Κοινότητα Εκάλης said...

ι know..πριν 10 χρονια μιλαμε, δεν θυμαμαι παντως ονομα.