Εδώ και χρόνια, σε αμπελοφιλοσοφικές συζητήσεις περί κοινωνίας και ανθρώπινης φύσης προσπαθώ να εξηγήσω τη σημασία που έχει η πνευματική καλλιέργεια και η παιδεία για κάθε άνθρωπο. Δεν πα να του δώσεις δουλειά, λεφτά και όλα τα καλά, αν ο άνθρωπος είναι ντουβάρι, στο τέλος θα τα κάνει σκατά. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η ρίζα του κακού στη χώρα μας –και σε άλλες πολλές, αλλά ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας και μετά κοιτάμε των αλλωνών.
Ένας νοήμων και καλλιεργημένος άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι το να μην ψηφίσει Ν. Δημοκρατία δεν συνεπάγεται λιμούς, καταποντισμούς, δευτέρα παρουσία και συντέλεια του κόσμου όπως του πλασάρουν οι αγαπητοί πρώην συνάδελφοι στα ΜΜΕ. Ένας καλλιεργημένος άνθρωπος δεν δέχεται να δουλεύει σα σκυλί και να πληρώνεται σα δούλος. Ένας καλλιεργημένος άνθρωπος έχει τη νοημοσύνη να καταλάβει ότι για την αύξηση της εγκληματικότητας ευθύνεται η κρατική διαφθορά, η εξαθλίωση και η ανεργία και όχι ο Πακιστανός στο φανάρι. Επίσης, ένας καλλιεργημένος άνθρωπος δεν ψηφίζει ένα τσούρμο καθυστερημένους χούλιγκαν για να του λύσουν τα προβλήματά του. Ένας καλλιεργημένος άνθρωπος απαιτεί λύσεις ουσιαστικές, που θα θεραπεύσουν τη ρίζα του προβλήματος και όχι τις επιμέρους επιπτώσεις του -με την ίδια λογική που αν έχεις καρκίνο στον εγκέφαλο κάνεις αγωγή για να αντιμετωπίσεις τον καρκίνο, δεν παίρνεις ντεπόν για να σου φύγει ο πονοκέφαλος.
Ένας άνθρωπος με παιδεία δεν θεωρεί την Πόρσε Καγιέν ύψιστο αγαθό και το πλαστικό βυζί αυτοσκοπό, δεν χαλάει τρία μηνιάτικα στα μπουζούκια, δεν ζει έχοντας πλήρη άγνοια των συνεπειών των πράξεών του. Αν μπαζώσεις το ποτάμι, στην πρώτη βροχή θα βουλιάξεις. Αν αφήσεις σκουπίδια στην παραλία, σε λίγο καιρό θα κολυμπάς ανάμεσα σε πλαστικά μπουκάλια. Αν καις τα δάση, θα ζεις σε μια πόλη από τσιμέντο. Αν ψηφίσεις αυτούς που σε γαμάνε τόσα χρόνια, θα σε γαμήσουν κι άλλα τόσα. Απλά πράγματα, βασικά.
Η καλλιέργεια, που λέτε, είναι το Α και το Ω. Αλλιώς είναι άχρηστη και η Δημοκρατία και η ελευθερία και όλα. Δεν μπορείς να πας σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει σα ζώα και να τους πεις «ορίστε, πάρτε μια Δημοκρατία και αποφασίστε τι θα κάνετε», διότι θα φαγωθούν σαν τα σκυλιά. Βεβαίως αυτό είναι σαφώς καλύτερο από το να έχουν πάνω από το κεφάλι τους έναν αιμοσταγή δολοφόνο που τους σκοτώνει για χόμπι, αλλά δεν είναι και πραγματική λύση –δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος. Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για αυτούς, πρέπει να φροντίσεις να τους μορφώσεις, να καλλιεργήσεις το πνεύμα τους, να τους βοηθήσεις να αποκτήσουν κρίση. (Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει τα βασικά αγαθά –πώς δεν ντρεπόμαστε ως ανθρωπότητα που εν έτη 2012 πεινάει ο μισός πλανήτης, αυτό ποτέ δεν θα το καταλάβω, αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα).
Η Δημοκρατία για να λειτουργήσει έχει προϋποθέσεις. Αν οι άνθρωποι είναι αστοιχείωτοι, είναι πρόβατα, μοσχάρια, γίδια ρε παιδί μου, πώς να το πω, δεν δουλεύει σωστά. Αν ενδιαφέρεσαι ουσιαστικά για έναν λαό, κοιτάς να του προσφέρεις τα εφόδια που θα του επιτρέψουν να αναλάβει ο ίδιος το μέλλον του. Και τα εφόδια αυτά είναι η παιδεία, η γνώση, η καλλιέργεια του πνεύματος, όχι το λαιφστάιλ της βλαχιάς και πέντε φράγκα. Εγώ δεν θέλω να αποφασίζει για το μέλλον μου μια πλειοψηφία που κατακλύζει κάθε βράδυ τα μπουζούκια, που περνάει μπροστά από την ουρά στο φανάρι (που εσύ περιμένεις σα μαλάκας) και κλείνει και τη διπλανή λωρίδα για να περάσει πρώτος,
που βλέπει Τατιάνα και τούρκικα σίριαλ, που ψωνίζει από τις μπουτίκ-του-κώλου της Γλυφάδας παρ’όλο που ξέρει ότι αγοράζουν το μαγιό 1 ευρώ και το χρεώνουν 100, που λαδώνει εφοριακούς, γιατρούς, παπάδες, που δέχεται στωικά την καταπάτηση των νόμων –γιατί και ο ίδιος τους καταπατά όπου τον συμφέρει, που αντί να απαιτήσει καλύτερη παιδεία πληρώνει φροντιστήρια, που αντί να απαιτήσει καλύτερα νοσοκομεία λαδώνει τους γιατρούς, που σκουπίζει τα λασπόνερα από το μπαλκόνι του και χέστηκε αν εσύ από κάτω έχεις απλώσει μπουγάδα, γιατί κοιτάει μόνο την πάρτη του και έχει ο Θεός, που ενώ μπορεί να βοηθήσει τον διπλανό του αδιαφορεί γιατί δεν έχει όφελος, που αν του δώσεις μια στάλα εξουσίας σου κάνει τη ζωή κόλαση απλά γιατί μπορεί, που είναι τεμπέλης, λαμόγιο, ζηλόφθων, βλάχος και μικροπρεπής. Δεν θέλω να αποφασίζουν για μένα οι ηλίθιοι.
Γι’ αυτό η Δημοκρατία δούλευε στην Αρχαία Ελλάδα ενώ τώρα έχει καταντήσει ανέκδοτο (που, ας μην τρελαινόμαστε, διότι και εκεί είχαν τους σκλάβους να τους κάνουν τις δουλειές για να μπορούν να ξύνονται και να φιλοσοφούν και τις γυναίκες τις είχαν του πεταματού, οπότε Δημοκρατία για λίγους ήταν, αλλά τέλος πάντων, άλλες εποχές, άλλα ήθη και έθιμα, ας μην τα βάλουμε με τους μακαρίτες ). Όχι, αγαπητοί φίλοι, δεν έχουμε δικτατορία, δεν έχουμε Χούντα όπως ανοήτως γράφετε στα πανό σας. Έχουμε Δημοκρατία, την οποία εσείς την πήρατε και την κάνατε σαν τα μούτρα σας. Τα αρχι-λαμόγια δεν ανέβηκαν στην εξουσία με τανκς και στρατιώτες. Τους ψηφίσατε εσείς. Τα παιδιά σας δεν έχουν δουλειές επειδή εσείς το επιλέξατε. Και τώρα που θα γίνετε δούλοι και θα παρακαλάτε να σας εκμεταλλευτούν, πάλι εσείς θα φταίτε, διότι αντί να απαιτήσετε να ζείτε με αξιοπρέπεια, τους επιτρέπετε να σας οδηγήσουν στην εξαθλίωση.
Για να μην το πάμε πιο μακριά και πούμε ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, θα έπρεπε να δουλεύουμε όλοι από 3 ώρες το πολύ και να απολαμβάνουμε τη ζωή, αντί να περνάμε σαν σκλάβοι όλη μας τη ζωή σε ένα γραφείο και να περιμένουμε έναν ψωρομήνα το χρόνο για να θυμηθούμε ότι δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε υπάλληλοι. Οι αυτοματισμοί, η ρομποτική, το ίντερνετ, θα έπρεπε να αποσκοπούν στο να μειώσουμε τους χρόνους ανθρώπινης εργασίας με όφελος όλων, όχι να επιτρέπουν στα τραπεζικά λόμπι και τις πολυεθνικές να βγάζουν ακόμα περισσότερα λεφτά απολύοντας όλο και περισσότερο κόσμο –και αυτό ισχύει για όλους, δεν εννοώ να είμαστε εμείς οι Δυτικοί μάγκες και να ψωμολυσσάει όλη η υπόλοιπη υφήλιος. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα προφανώς και η πλύση εγκεφάλου είναι τόσο μεγάλη που κανείς δεν κοιτάει τόσο μακριά. Ώρες ώρες νομίζω ότι έχει τρελαθεί όλος ο κόσμος, ότι είναι όλοι υπνωτισμένοι και έχω μείνει μόνη μου ανάμεσα στα ζόμπι.
Βεβαίως -για να περάσουμε και στο δεύτερο μέρος του τίτλου- η αίσθηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο ότι ζω σε μια περιοχή όπου έχω βάσιμες υποψίες ότι μας ψεκάζουν κάποια πειραματική ουσία στην οποία έχω μόνο εγώ ανοσία, που μετατρέπει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε ζαμπόν -αλλιώς δεν εξηγείται το πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο κόσμος που με περιτριγυρίζει.
Και για του λόγου το αληθές, ορίστε μερικές ατάκες που άκουσα στο διάστημα των δύο εβδομάδων που ήμουν στην Αθήνα (προς το παρόν ζω στη Μέση Ανατολή):
- Τι θα ψηφίσεις?
- Νέα Δημοκρατία φυσικά, τι να κάνω? Να ψηφίσω Τσίπρα να μας βγάλει από το ευρώ να καταστραφούμε? Σε κλείνω τώρα, έχω ραντεβού για λέιζερ στο μπικίνι.(Εδώ ο κόσμος χάνεται και το μουνί χτενίζεται -κυριολεκτικά)
-Τι κρίσεις και μαλακίες, αν έχεις καλή παρέα όπως και να ‘ναι τα πράγματα καλά περνάς.
(Παραλία Βούλας, ανάμεσα σε μια θάλασσα πλαστικών βυζιών και ρόλεξ)
- Εγώ στην αρχή αγχωνόμουν πολύ που δεν είχα δουλειά, μετά είπα δεν πάει να γαμηθεί και τώρα βγαίνω κάθε βράδυ, πίνω τα ποτάκια μου και περνάω καλά, αυτό πρέπει να κάνουν όλοι.
(Εννοείται Γλυφάδα, αγνοώντας το γεγονός ότι κάποιοι, ας πούμε, μπορεί να μην ψάχνουν δουλειά από χόμπι, αλλά γιατί πρέπει να φάνε)
- Θα πας να ψηφίσεις?
- Γιατί? Στ’ αρχίδια μου. Εγώ θα αλλάξω τη χώρα?(Ρετρό)
- Δεν πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο. Πρέπει να μειωθούν οι μισθοί και τα εργατικά για να προσελκύσει η χώρα ξένους επενδυτές για να έχουμε δουλειές.
(όχι, δεν το ειπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, το είπε άνεργη φίλη που δεν έχει βρακί να βάλει, προφανώς μη συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι ο ξένος επενδυτής θα την πληρώνει 400 ευρώ και θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένη).
- …και επίσης μπορείς να δεις και το σπίτι του Χέμινγουεϊ.
-Ποιου?
-Του Χέμινγουεϊ.
-Ποιος είναι αυτός? Ποδοσφαιριστής?
(ναι, δεξί εξτρέμ στη Δόξα Δράμας που πήρε μεταγραφή στους LA Galaxy μαζί με τον Μπέκαμ)
-Άσε έχω μεγάλο πρόβλημα.
-Τι έγινε? Αρρώστησε κανείς?
-Όχι ρε, χτύπα ξύλο. Γύρισε στο χωριό της αυτή που μου φτιάχνει τα νύχια και δεν ξέρω πού να πάω τώρα.
-Μας δουλεύεις ρε μαλάκα? Πρόβλημα είναι αυτό?
-Άμα δεις πώς γίνονται τα πετσάκια μου θα καταλάβεις.
(τζζζζζζζζζζ… -ήχος από χιλιάδες εγκεφαλικά κύτταρα που καίγονται)
(διάλογος φίλης με τη μητέρα της στο τηλέφωνο)
- Έλα μαμά, μπορείς να μου δώσεις λεφτά να κάνω ένα-δυο μήνες ιδιαίτερα Αγγλικά? Βρήκα μια δουλειά αλλά χρειάζεται καλά Αγγλικά.
- Παιδί μου δεν έχουμε λεφτά, πρέπει να κάνουμε οικονομία …(παύση)... Α, παιδί μου?
- Ναι μαμά?
- Βρήκα έναν φανταστικό πλαστικό, εκεί να πάμε να φτιάξεις τον κώλο σου.
Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τον μικρόκοσμο της Γλυφάδας εν μέσω της καταστροφής της χώρας. Όχι πείτε, είναι ή δεν είναι άλλος πλανήτης?
9 comments:
Αυτά τα θέματα δεν απασχολούν μόνο τους κατοίκους της Γλυφάδας αλλά όλη την Ελλάδα άλλωστε ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας μας είναι ο νεοπλουτισμός, ο λόγος για τα χάλια μας είναι απλός: η τραγική έλλειψη παιδείας γενικότερα.
Υ.Γ. Δεν ψήφισα ΝΔ αλλά δεν κατηγορώ όσους τη ψήφισαν γιατί αν έβγαινε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ τότε μάλλον θα γνωρίζαμε την ανεξέλεκτη χρεοκοπία, είχε δεν είχε ο Τσίπρας με έκανε να σκέφτομαι μανιχαϊστικά...
Αχ βρε Ιωάννη, Σύριζα Ξύριζα το μέλλον μας δεν εξαρτάται από κανέναν Τσίπρα, ούτε και θα γνωρίζαμε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία -σιγά μην είχε τα κότσια ο Τσίπρας να μας βγάλει από το ευρώ. Εγώ πιστεύω ότι απλά θα έδιναν οι πολίτες της χώρας ένα γερό μήνυμα ότι έχουν φτάσει στο αμήν και οι όροι θα γίνονταν πολύ πιο ευνοϊκοί για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι μια χώρα της Ευρώπης και αν πέσει, θα ακολουθήσουν και άλλες. Άσε που, το ότι βγήκε κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ του μνημονίου δεν συνεπάγεται ότι αποκλείται η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ - το μόνο που συνεπάγεται είναι ότι πλέον μπορούν να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση με την άδειά μας.
Και ξαναλέω, άλλο ο νεοπλουτισμός και το λάιφσταιλ της κακιάς ώρας, άλλο η αξιοπρεπής διαβίωση -και αυτό που βιώνει αυτή τη στιγμή όποιος ψάχνει για δουλειά στη χώρα μας είναι η στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Όσο για την παιδεία, μαζί σου. Η αρχή και το τέλος, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής τάξης και καταγωγής.
Ο Τσίπρας δεν θέλει να κυβερνήσει γιατί ξέρει ότι αν συμβεί θα πρέπει να πάρει μέτρα, άρα θα χάσει ψήφους.
Δεν συμφωνώ με τον τρόπο σκέψης σου, που μου θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ :), αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα χάσουμε τα πάντα, οι Δυτικοί θα χάσουν μία αγορά αλλά έχουν πολλές άλλες.
"αυτό που βιώνει αυτή τη στιγμή όποιος ψάχνει για δουλειά στη χώρα μας είναι η στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας." Συμφωνώ απόλυτα αλλά ο βασικός λόγος για την οικονομική κρίση είναι ο νεοπλουτισμός που χαρακτηρίζει πολλούς, αν όχι τους περισσότερους, Έλληνες, πόσο μάλλον που τα υλικά αγαθά είναι και εισαγόμενα και τα αγοράζουμε με δανεικά.
Έχεις κάποια πρόταση για να αποκτήσει ο μέσος Έλληνας παιδεία; Αυτό μάλλον είναι το βασικό μέτρο για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της Ελλάδας.
Ε όχι και ΣΥΡΙΖΑ βρε Γιάννη, πρόσεχε γιατί θα σε πω ΠΑΣΟΚ ;)))
Δεν είναι κομματικό το θέμα μου και -ξαναλέω- δεν πίστεψα ούτε στιγμή ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεοκοπήσει η χώρα.
Και το να μη χάσουν οι Δυτικοί την αγορά της Ελλάδας, αλλά να πληρώνεται ο Έλληνας με 400 ευρώ δεν με καλύπτει. Δεν υπάρχει καμία υποδομή για ανάπτυξη αυτή τη στιγμή και αν συνεχίσουμε έτσι, είμαστε καταδικασμένοι είτε εντός ευρώ είτε εκτός.
Είπαμε απαρχή του κακού ο νεοπλουτισμός, αλλά μην φτάσουμε να γίνουμε Ταϊβάν, να έρχονται οι ξένες εταιρείες να μας πληρώνουν ψίχουλα και να λέμε και ευχαριστώ. Είμαστε μια δυτική -υποτίθεται- χώρα και ως τέτοια θα πρέπει να θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν. Χωρίς βλαχοχλιδές και περιττές πολυτέλειες, αλλά με παροχές και αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο.
Όσο για την παιδεία, τι να σου πω... Ώρες ώρες νίπτω τας χείρας μου με τη γαϊδουριά, τη στενοκεφαλιά και τη μικροπρέπεια...
Δεν έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ αν μη τι άλλο προσπάθησε να σώσει τη κατάσταση, και πλήρωσε δυστυχώς τα λαϊκιστικό του μέρος πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα χειρότερα κανείς δεν αναφέρει τα 5.5 χρόνια του ανηψιού Καραμανλή...
Αν είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεοκοπούσαμε γιατί τότε οι Δυτικοί θα σταματούσαν να μας δανείζουν χρήματα.
Αν η Ελλάδα χρεκοπήσει τότε θα γνωρίσουμε τον αρμαγεδών αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τότε θα σωθούμε. Σε περίπτωση χρεοκοπίας τα 400 ευρώ που αναφέρεις θα είναι όνειρο θερινής νυχτός.
Οι μισθοί στη Ταϊβάν είναι αντίστοιχοι με τις πλούσιες χώρες της Δύσης και η χώρα παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τα έξαγει, μακάρι να της μοιάσουμε :)
Το βασικό κριτήριο για να αποκτήσουμε "παροχές και αξιοπρεπές βιωτικό επίπεδο.
" είναι να βγούμε από τη κρίση.
Μιας και στην αρχή ανέφερες αρνητικά το ΠΑΣΟΚ, το μεγαλύτερο σφάλμα των Κυβερνήσεων Σημίτη, οι καλύτερες της Μεταπολίτευσης, είναι ότι δεν έκανε τίποτα για να τον περιορίσει, άλλωστε ο Κωστόπουλος είναι δικό του "παιδί"...
Ε καλά όπου Ταϊβάν γράψε Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες ή κάτι έτοιο, κατάλαβες το point μου.
Τέλος πάντων, δεν συμφωνώ, αλλά σέβομαι την άποψή σου -αν και επαναλαμβάνω, δεν θεωρώ ότι οι Δυτικοί μας δανείζουν χρήματα λόγω της κυβέρνησης που έχουμε, αλλά γιατί προστατεύουν το τομάρι τους, αν πέσει ένας μετά θα πάει ντόμινο. Επιπλέον, συμφωνώ ότι είναι ζωτικής σημασίας να βγούμε από την κρίση, απλά δεν πιστεύω ότι το μνημόνιο με τους παρόντες όρους θα επιτεύξει αυτό το σκοπό -αντίθετα μας βάζει σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν έχουμε καμιά ελπίδα να βγούμε.
Όπως και αν έχει πολύ τη φχαριστήθηκα τη συζήτηση, είχαμε και χρόνια να τα πούμε :)))
Κατάλαβα τι εννοούσες και χάρηκα και εγώ που τα είπαμε :)
Το μνημόνιο δεν είναι ο απόλυτος "Σατανάς" μιας και έχει και θετικά πράγματα, αν κάνουμε τις μεταρυθμίσεις τότε ίσως σωθούμε, σε μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι μας.
Κατά πάσα πιθανότητα οι Δυτικοί σκέφτονται πρώτα το δικό τους συμφέρον αλλά σε περίπτωση χρεοκοπίας εμείς θα χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια...
Αστερω μου λυπαμαι αλλα λογω εμπειριας και "παιδειας" θα σου πω οτι ολα αυτα ειναι αμπελοφιλοσοφιες (για να μην πω μαλακιες).
Εχω ζησει και παλι ζω στο εξωτερικο και τα συμπερασματα ειναι άλλα...
Δεν το λεω με κακια προς εσενα αλλα εχω βαρεθει να τα ακουω ολα αυτα περι παιδειας.
Εαν θελεις να ανταλλαξουμε τις αποψεις μας, ευχαριστως!!!
Αγγελική σεβαστή η άποψή σου αλλά το "όλα αυτά είναι μαλακίες" και το "έχω ζήσει στο εξωτερικό" δεν είναι επιχειρήματα για να αποδείξουν το αντίθετο. Επιπλέον, άλλο η παιδεία και άλλο η μόρφωση, έτσι?
Ούτε και περιόρισα το θέμα στην Ελλάδα, απλά φέρνω ως παράδειγμα την Ελλάδα για ευνόητους λόγους -δεν είπα ποτέ ότι οι Έλληνες δεν έχουν παιδεία και οι ξένοι έχουν.
Η δική μου εμπειρία και οπτική με έχει οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα, αν όμως έχεις επιχειρήματα που να στηρίζουν το αντίθετο περιμένω να τα ακούσω. Ή μάλλον να τα διαβάσω.
Post a Comment